Заливски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Заливски арапски јазик
Зборуван во: Бахреин, Оман, Саудиска Арабија, Кувајт, Катар
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Заливски арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Заливскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Кувајт, источниот дел од Саудиска Арабија, Бахреин, Катар и Оман. Говорот е наречен „заливски“, бидејќи земјите кајшто се зборува излегуваат (т.е. го опкружуваат) Персискиот Залив.