Јудеомарокански арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јудеомарокански арапски
Зборуван во: Мароко, Израел
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Јудеомарокански арапски 
Писмо: хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Јудеомароканскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Израел и Мароко од околу 260 000 луѓе.