Неџдиски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неџдиски арапски јазик
Зборуван во: Саудиска Арабија, Јордан, Ирак, Сирија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Неџдиски арапски јазик 
Писмо: Неџдиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Неџдиски арапски јазик — варијанта на арапскиот јазик од групата на семитски јазици. Се говори во облста Неџд, Саудиска Арабија како и во Јордан, Сирија и Ирак од околу 10.000.000 луѓе.