Палестински арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Палестински арапски јазик
لهجة فلسطينية
Зборуван во: Палестина, Израел, Јордан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Палестински арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:
Прирачник за палестински арапски јазик, за самостојно учење (1909)

Палестинскиот арапски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Палестина, Израел и Јордан. Овој јазик е многу близок со либанскиот арапски јазик и сирискиот арапски јазик.