Западен новоарамејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Западен новоарамејски јазик
ܐܪܡޑܬ Aramîth, آرامي Ārāmī
Застапен во Сирија
Јазично семејство
Писмо Западна новоарамејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Западниот новоарамејски јазик се јазици кој спаѓаат во групата на на семитски јазици и е западен дијалект на арамејскиот јазик. Овој јазик претставува еден вид модерен арамејски јазик. Денеска тој се зборува на некои места во Сирија. Овој јазик денеска се зборува од страна на околу 15 000 луѓе.