Централноазиски арапски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Централноазиски арапски дијалект
Зборуван во: Узбекистан, Таџикистан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Централноазиски арапски дијалект
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Централноазискиот арапски дијалект е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и дејалекти и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во некои делови на Узбекистан и Таџикистан како и во некои друѓи делови од Централна Азија. Со започнување на муслиманската инвазија врз централна Азија во 8 век дошло до создавање на еден општ арапски јазик кој се употребувал како во литературата така и во науката. Централните азиски арапи се повеќе живеале изолирано од другите општества во целина. Токму тој фактор им помогнал на нивниот јазик да опстане до 20 век.