Млахсо

Од Википедија — слободната енциклопедија


Млахсо
ܡܠܚܬܝܐ Mlaħsô, ܣܘܪܝܝܐ Suryô
Зборуван во: Турција, Сирија
Исчезнување: 1998
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Млахсо 
Писмо: Млахсо азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Млахсојазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на источни арамејски јазици како дел од модерниот западниот сириски јазик. Овој јазик е мртов јазик, зборуван во источна Турција како и во североисточна Сирија. Говорниците на овој јазик се членови на Сириската православна црква. Млахсо е мошне сроден со јазикот туројо. Последниот говорител на овој јазик, Ибрахим Хана, починал во 1998 година. Во наредните години се сметало дека неговото поколение добро го разбира овој јазик, но сепак тоа било така.