Ашкенашки хебрејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ашкенашки хебрејски јазик
Застапен воБлиски исток
Јазично семејство
ПисмоАшкенашка хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Ашкенашкиот хебрејски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејскиот јазик. Оваој облик на хебрејскиот јазик попаднал под влијание на јазиците со кои дошоле во контакт Ашкеназите. Таков е примерот со допирот на разните словенски јазици. Во денешно време овој јазик спаѓа во дијалектите на хебрејскиот јазик во Израел.