Хертевински јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Хертевински јазик
ܣܘܪܬ Sôreth
Зборуван во: Турција
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Хертевински јазик 
Писмо: Хертевинска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Хертевински јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на модерните источни арамејски јазици. Во минатото, овој јазик бил зборуван низ многубројни села во провинцијата Сирт во југоисточна Турција. Оние кои го разбираат односно зборуваат хертевинскиот јазик обично, во голем степен се емигранти надојдени од западот и се со христијанска католичка веросиповед.