Угаритски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Угаритски јазик
Изговоругартик
Застапен воМесопотамија
Јазично семејство
ПисмоУгаритска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Угаритски јазикмртов јазик кој спаѓа во групата на афроазиските јазици и во северозападните семитски јазици. Овој јазик бил откриен од страна на француски археолози во 1928 година во древниот град Угарит во Сирија. Овој јазик бил од исклучливо значење за дооформување на Стариот завет и дооформување на евреиската култура. Се претпоставува дека овој јазик бил создаден околу 12 век п.н.е. .