Стар северноарапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Стар северноарапски јазик
Зборуван во: Арапски полуостров
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Стар северноарапски јазик 
Писмо: Стара северноарапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Стариот северноарапски јазик е мртов јазик кој е познат по многуте натписи кои биле пронајдени во Ирак, Јордан, Сирија и Саудиска Арабија. Овие натписи се смета дека датираат од 6 век п.н.е . Овој дијалект во понатамошното свое развивање станал потомок на современиот арапски јазик.