Јудеоарамејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јудеоарамејскиот јазик е збирен поим за неколку јазици што се под влијание на хебрејски јазик, како на пример арамејски јазик и новоарамејски јазик. Овој јазик спаѓа во групата на семитски јазици и во подргупата на источни арамејски јазици. Арамејските како и хебрејските јазици спаѓаат во групата на семитски јазици, и двете групи на јазици имаат многу заеднички карактеристики. Од околу VII век п.н.е. арамејскит јазик станал на еден начин официјален јазик на Блискиот исток. Овој јазик бил користен од страна на дипломатијата и трговците но не и од Евреите. Така, за меѓусебно разбиране помеѓу овие два народа со текот на времето бил создаден овој јазик.

Денешни дијалекти[уреди | уреди извор]

Во оваа група спаѓаат: