Туројо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Туројоански јазик
ܛܘܪܝܐ Ṭuroyo, ܨܘܪܝܬ Ṣurayt, ܣܘܪܝܝܐ Sëryoyo
Зборуван во: Турција, Сирија, Аргентина, Белгија, Бразил, Австрија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Туројоански јазик 
Писмо: Туројо азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Туројо, или туројоански, е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на модерните источни арамејски јазици како и дел од модерниот западен сириски јазик. Овој јазик се зборува во источна Турција како и во некои делови на од Сирија. Говорниците на овој јазик се членови на Сириската православна црква. Самиот збор туро (ṭuro) означува планина, а истоивремено во Турција и постои планина по име Туројо која се наоѓа во близина на градот Тур Абдин. Постаро име кое било користено за овој јазик е урајт ( urayt). Во моментот, сѐ уште нема докази зошто точно на овој јазик му било променето неговото име. Овој јазик најмногу се зборува во Турција и Сирија, како и во Аргентина, Австрија, Белгија, Бразил итн.