Феникиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Феникиски
𐤃‏𐤁‏𐤓‏𐤉‏𐤌‏ 𐤊‏𐤍‏𐤏‏𐤍‏𐤉‏𐤌‏
𐤃𐤁𐤓𐤉𐤌 𐤊𐤍𐤏𐤍𐤉𐤌
дабарим Кана‘ним
Застапен во некогаш во Либан, Сирија, Израел, Тунис, јужното Средоземје Иберија, Малта, Алжир, Кипар, Сицилија и други крајбрежни упоришта и острови ширум Средоземјето.
Изумрен продолжил во облик на пунскиот јазик можеби сè до до VII век
Јазично семејство
Писмо Феникиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-2 phn
ISO 639-3 phn

Феникискиот јазик е древен јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици. Овој јазик бил зборуван во Феникија и Картагина, односно од страна на феникијците. Феникискиот јазик ја користел најстарата азбука на светот, од која произлегле хебрејската азбука, грчката азбука, кирилицата, латиницата и.т.н. Оваа азбука во употреба била сѐ до VII век. Била многу блиска до еврејската азбука.