Мандејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Мандејски јазик
Mandāyì, Raṭnā 
Изговор: мандаји
Зборуван во: Иран, Ирак 
Регион: Близок Исток
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Мандејски јазик 
Писмо: Мандејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Мандејски јазик — литургиски јазик на мандејската религија. Сепак, жива форма на јазикот се развила од класичниот мандејски јазик и познат е како неомандаички или модерен мандејски јазик и се зборува од мала заедница на население во Иран.