Библиски хебрејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Библиски хебрејски јазик
ŝəpat kənáʕan, yəhudit, ʕibrit
Застапен во Израел
Јазично семејство
Писмо Библиска хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Библискиот хебрејски јазик или Класичниот хебрејски јазик е еден потомок на современиот хебрејски јазик кој се користил во Израел од страна на евреите. Во денешно време овој јазик не е во употреба, туку се користи само за проучување на евреиската култура од страна на археолозите. Исто така, овој јазик е и во официјална употреба како предмет кој се изучува низ училиштата во Израел. Библискиот хебрејски јазик од современиот хебрејски јазик најмногу се разликува во употреба на граматиката.