Шин (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шин
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ش ܫ ש Шин Шин
Фонемска репрезентација (МФА): ʃ (s)
Позиција во азбуката: 21
Гематрија/Абџадска вредност: 300
Арабица
هـ
Историја · Кирилизација
Дијакритици · хамза ء
Бројки · Нумерација

Шин е име на дваесет и првата буква од семитските абџади („азбуки“), односни буквата се користи во арамејски, арапски, сириски, хебрејски и феникиски. Буквата означува глас „ш“ (/ʃ/) или „с“ (/s/).

Оваа буква е основа за создавање на грчката буква сигма (Σ), од која произлегле латинската S и кириличната и глаголската Ш.

Потекло[уреди | уреди извор]

египетски хиероглифи
прасинајски феникиски
палеохебрејски
Aa32
Изведенки од буквата
прасемитски акадиски арапски палеохебрејски тиберо-хебрејски арамејски геез
š س‎ s š שׁ š שׁ š s
s s س‎ s s ס s ס s s
ص‎ צ צ
ś ش‎ š š š שׂ s שׂ or ס s ś
ṣ́ ض‎ ṣ צ ע ʿ ṣ́

Арапски[уреди | уреди извор]

Во арапскиот јазик буквата е 21 според позиција во оригиналниот абџад. Буквата во јазикот го претставува гласот „ш“ или фонетски изразено /ʃ/. Денес буквата е 15 по ред во абџадот и се пишува ش. Гласот „С“ во арапскиот се пишува користејќи ја буквата шин, но без точки س‎ и се вика„син“.

Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ش‎ ـش‎ ـشـ‎ شـ‎
Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: س‎‎ ـس‎‎ ـس‎ـ‎ س‎ـ‎

Арамејски[уреди | уреди извор]

Во арамејскиот буквата „ш“ е добро востановена, додека за буквата „с“ нема јасни докази. Буквата се пишувала како .

Хебрејски[уреди | уреди извор]

Основната форма на буквата е:

правописни верзии
печатени форми ракописни форми рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ש ש ש
С и Ш
Шин (ш) и Син (с)

שׁ שׂ
IPA s, ʃ
транслитерација s, sh
македонски пример слика, шума
Син
יִשְׂרָאֵל
Израел на хебрејски, Yisrael.
Шин
יֵשׁ
Хебрејскиот збор yesh, таму има.
Other niqqud

Буквата има две форми: ако над буквата има точка на левата страна тогаш таа е „син“ односно буквата „с“, а ако има точка на десната страна тогаш е „шин“ односно „ш“.

име симбол ИПА транслитерација пример
Син שׂ /s/ s снег
Шин שׁ /ʃ/ sh шума
Кодирање
знак уникод име
ׁ U+05C1 SHIN DOT
ׂ U+05C2 SIN DOT

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ש س ش ܫ
Уникоден назив HEBREW LETTER SHIN ARABIC LETTER SEEN ARABIC LETTER SHEEN SYRIAC LETTER SHIN HEBREW LETTER SHIN WITH SHIN DOT HEBREW LETTER SHIN WITH SIN DOT HEBREW LETTER SHIN WITH DAGESH AND SHIN DOT HEBREW LETTER SHIN WITH DAGESH AND SIN DOT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1513 U+05E9 1587 U+0633 1588 U+0634 1835 U+072B 64298 U+FB2A 64299 U+FB2B 64300 U+FB2C 64301 U+FB2D
UTF-8 215 169 D7 A9 216 179 D8 B3 216 180 D8 B4 220 171 DC AB 239 172 170 EF AC AA 239 172 171 EF AC AB 239 172 172 EF AC AC 239 172 173 EF AC AD
Бројчена ознака ש ש س س ش ش ܫ ܫ שׁ שׁ שׂ שׂ שּׁ שּׁ שּׂ שּׂ
Знак 𐎘 𐡔 𐤔
Уникоден назив SAMARITAN LETTER SHAN UGARITIC LETTER SHEN IMPERIAL ARAMAIC LETTER SHIN PHOENICIAN LETTER SHIN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 2068 U+0814 66456 U+10398 67668 U+10854 67860 U+10914
UTF-8 224 160 148 E0 A0 94 240 144 142 152 F0 90 8E 98 240 144 161 148 F0 90 A1 94 240 144 164 148 F0 90 A4 94
Бројчена ознака ࠔ ࠔ 𐎘 𐎘 𐡔 𐡔 𐤔 𐤔

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Albright, W. F., "The Early Alphabetic Inscriptions from Sinai and their Decipherment," Bulletin of the American Schools of Oriental Research 110 (1948): 6-22.