Прејди на содржината

Каф (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каф
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ک,ك ܟܟ כ,ך Каф Каф
Фонемска репрезентација (МФА): k, x
Позиција во азбуката: 11
Гематрија/Абџадска вредност: 20

Каф е единаесетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како „к“ (/k/), а во хебрејскиот се користи и за буквата „х“ (/х/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува как ك:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ك‎ ـك‎ ـكـ‎ كـ‎

Буквата се изговара како „к“ (/k/).

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
כ כ כ

Буквата има две форми, со и без точка. Ако буквата има точка тогаш таа се вика „каф“ и се изговара како „к“ (/k/). Ако буквата нема точка тогаш таа се вика „хаф“ и се изговара како тврда „х“ (/χ/). И за двете букви има други две букви од азбуката кои се изговараат исто, хет и коф. Буквите имаат малку поразлична форма ако се на крај од зборот.

име буква МФА транслитерација пример
каф כּ [k] k клуч
хаф כ [χ] или [x] ch или kh Бах или хеликоптер
Крајни форми
правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ך ך ך
име буква
крајна каф ךּ
крајна хаф ך

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак כ ך ك ک ܟ ڪ
Уникоден назив HEBREW LETTER KAF HEBREW LETTER FINAL KAF ARABIC LETTER KAF/CAF ARABIC LETTER KEHEH SYRIAC LETTER KAPH ARABIC LETTER SWASH KAF (URDU)
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1499 U+05DB 1498 U+05DA 1603 U+0643 1705 U+06A9 1823 U+071F 1706 U+06AA
UTF-8 215 155 D7 9B 215 154 D7 9A 217 131 D9 83 218 169 DA A9 220 159 DC 9F 218 170 DA AA
Бројчена ознака כ כ ך ך ك ك ک ک ܟ ܟ ڪ ڪ
Знак 𐎋 𐡊 𐤊
Уникоден назив SAMARITAN LETTER KAAF UGARITIC LETTER KAF IMPERIAL ARAMAIC LETTER KAPH PHOENICIAN LETTER KAF
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 2058 U+080A 66443 U+1038B 67658 U+1084A 67850 U+1090A
UTF-8 224 160 138 E0 A0 8A 240 144 142 139 F0 90 8E 8B 240 144 161 138 F0 90 A1 8A 240 144 164 138 F0 90 A4 8A
Бројчена ознака ࠊ ࠊ 𐎋 𐎋 𐡊 𐡊 𐤊 𐤊

Поврзано[уреди | уреди извор]