Далет (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Далет
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
د ܕ ד Далет Далет
Фонемска репрезентација (МФА): d, ð
Позиција во азбуката: 4
Гематрија/Абџадска вредност: 4

Далет е четврта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како „д“ (/d/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува како د:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: د‎ ـد‎ ـد‎ د‎

Буквата се изговара како „д“ (/d/).

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ד ד ד

Буквата се изговара како „д“ (/d/).

Сириски[уреди | уреди извор]

Далет/ долат
Madnḫaya daled
Serṭo dolath
Esṭrangela dalath

Оваа буква се изговара како „д“ (/d/), a ако се изговара меко (неакцентирано) тогаш се изговара како англиското „th“, односно /ð/.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ד د ܕ
Уникоден назив HEBREW LETTER DALET ARABIC LETTER DAL SYRIAC LETTER DALATH SAMARITAN LETTER DALAT DALET SYMBOL
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1491 U+05D3 1583 U+062F 1813 U+0715 2051 U+0803 8504 U+2138
UTF-8 215 147 D7 93 216 175 D8 AF 220 149 DC 95 224 160 131 E0 A0 83 226 132 184 E2 84 B8
Бројчена ознака ד ד د د ܕ ܕ ࠃ ࠃ ℸ ℸ
Знак 𐎄 𐡃 𐤃
Уникоден назив UGARITIC LETTER DELTA IMPERIAL ARAMAIC LETTER DALETH PHOENICIAN LETTER DELT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66436 U+10384 67651 U+10843 67843 U+10903
UTF-8 240 144 142 132 F0 90 8E 84 240 144 161 131 F0 90 A1 83 240 144 164 131 F0 90 A4 83
Бројчена ознака 𐎄 𐎄 𐡃 𐡃 𐤃 𐤃

Наводи[уреди | уреди извор]