Тет (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тет
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ط ܛ ט Тет Тет
Фонемска репрезентација (МФА):
Позиција во азбуката: 9
Гематрија/Абџадска вредност: 9

Тет е деветта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како „т“ со призвук (/tˤ/) или обична „т“ (/t/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува како ط:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ط‎ ـط‎ ـطـ‎ طـ‎

Буквата се изговара како /tˤ/, „т“ со призвук.

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ט ט ט

Стандардниот и општонародниот изговор на буквата е „т“ (/t/), исто како буквата тав. Сефардите и јеменските Евреи понекогаш ја изговараат со призвук, односно [tˤ], исто како и во арапскиот.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ט ط ܛ
Уникоден назив HEBREW LETTER TET ARABIC LETTER TAH SYRIAC LETTER TETH SAMARITAN LETTER TIT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1496 U+05D8 1591 U+0637 1819 U+071B 2056 U+0808
UTF-8 215 152 D7 98 216 183 D8 B7 220 155 DC 9B 224 160 136 E0 A0 88
Бројчена ознака ט ט ط ط ܛ ܛ ࠈ ࠈ
Знак 𐎉 𐡈 𐤈
Уникоден назив UGARITIC LETTER TET IMPERIAL ARAMAIC LETTER TETH PHOENICIAN LETTER TET
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66441 U+10389 67656 U+10848 67848 U+10908
UTF-8 240 144 142 137 F0 90 8E 89 240 144 161 136 F0 90 A1 88 240 144 164 136 F0 90 A4 88
Бројчена ознака 𐎉 𐎉 𐡈 𐡈 𐤈 𐤈

Наводи[уреди | уреди извор]