Моавски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моавски јазик
Moabite
Застапен воЈордан
Јазично семејство
ПисмоМоабитска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3


Моавски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на ханански јазици. Овој јазик го говорело населението кое живеело во Моав во денешен Јордан во V век п.н.е. Се претпоставува дека овој јазик бил многу близок или сличен на библискиот хебрејски.