Аморејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аморејски
Застапен воВавилон, Мари и Армал
ПодрачјеБлизок Исток
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Аморејски јазикјазик од групата на северозападните семитски јазици. Ова бил јазикот на Аморејците на Блискиот Исток, односно во периодот кога тие имале важна улога во управувањето со Вавилон, Мари и Армал во II век п.н.е.. Арморејската топонимија напати се среќава во староегипетските текстови; еден од нив е споменат во Библијата како „Сенир“ سنير (שְׂנִיר), аморејско име на планината Хермон или Ермон[1] (Второзаконие, 3,9).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Woodard, Roger D. (2008-04-10). The Ancient Languages of Syria-Palestine and Arabia (англиски). Cambridge University Press. стр. 5. ISBN 9781139469340.