Јудеотуниски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јудео-тунизиски арапски јазик
تونسي Tu:nsi
Зборуван во: Тунис, Израел
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Јудео-тунизиски арапски јазик 
Писмо: Хебрејска збука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Тунизискиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Тунис од страна на околу 11 000 000 луѓе. Овој јазик во Тунис се зборува насекаде. Многу е сличен со алжирскиот арапски и либискиот арапски јазик. Но, неговата морфологија, синтакса и речник многу се разликува од стандардниот арапски јазик.