6 век п.н.е.

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од VI век п.н.е.)
< 7 век п.н.е. 6 век п.н.е. 5 век п.н.е. >
100 99 98 97 96 95 94 93 92 91
90 89 88 87 86 85 84 83 82 81
80 79 78 77 76 75 74 73 72 71
70 69 68 67 66 65 64 63 62 61
60 59 58 57 56 55 54 53 52 51
50 49 48 47 46 45 44 43 42 41
40 39 38 37 36 35 34 33 32 31
30 29 28 27 26 25 24 23 22 21
20 19 18 17 16 15 14 13 12 11
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

6 век п.н.е. започнува на 1 јануари 600 п.н.е., а завршува на 31 декември 501 пред нашата ера.

Овој век претставува врв на период во човековата историја популарно познат како Осево време. Во овој период се појавуваат пет главни мисловни струи кои извираат од пет големи мислители во различни делови на светот: Буда и Махавира во Индија, Заратустра во Персија, Питагора во Грција и Конфуциј во Кина. Панини, во Индија, ја составува граматиката за Санскрит во овој век.[1] Таа претставува најстара позната граматика на било кој јазик.

Во Западна Азија, првата половина на овој век беше доминирана од страна на Нововавилонското или Халдејско Царство, која се здоби со моќ при крајот на претходниот век, по успешен бунт против асирската власт. Јудејското Кралство пропадна во 586 п.н.е., кога вавилонските сили под водство на Навохудонозор II го заробиле Ерусалим и го прогониле поголемиот дел од населението. Кир Велики ѝ стави крај на вавилонската власт во 540-те и ја основал Персиската империја на нејзино место. Персиската империја продолжи да се шири и прерасна во најголемата империја во светот во тоа време.

Во Европа во железната доба експанзијата на Келтите била во тек. Кина била во периодот на Пролет и Есен.

Настани[уреди | уреди извор]

590-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Споменик 1, олмечка колосална глава во Ла Вента

580-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Гравура на оникс со натпис на Навуходонозор II
Средновековна претстава на Талес

570-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

560-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Клез на клада, атичка амфора
Фаравахар, симбол на зороастризмот во Персеполис

550-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

540-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

530-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Гробот на Кир во Пасаргад

520-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Гаутама Буда

510-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Лао-це

500-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Непознати настани[уреди | уреди извор]

Значајни луѓе[уреди | уреди извор]

Солон
Дариј I
Луциј Јуниј Брут
Питагора
Лао-це
Сафо
Есхил
Езоп
Сун-цу

Политички водачи[уреди | уреди извор]

Уметност и забава[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Филозофија и религија[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

Пронајдоци и откритија[уреди | уреди извор]

Суверени држави[уреди | уреди извор]

Видете: Список на суверени држави во 6 век п.н.е..

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ritual and mantras: rules without meaning Google Books
  2. „History of the SUDAN“. www.historyworld.net. 2007. Архивирано од изворникот на 14 July 2007. Посетено на 3 August 2007.
  3. Daniel 10:4 Bible Online