Кушитски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кушитски јазици
Географска
распространетост:
Северна Африка, Источна Африка
Класификација:афроазиски
  • кушитски јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:cus
Cushitic languages mk.SVG

Кушитските јазици сочинуваат подгрупа на афроазиските јазици. Јазиците се зборуваат во Африка, поточно во Етиопија, Еритреја, Сомалија, Танзанија, Кенија, Судан, Јужен Судан, Џибути и Египет. Тие се именувани по библиското име Куш, за кој се верува дека е претходник на овие јазици. Најголем кушитски јазик е оромоанскиот, кој го зборуваат околу 35 милиони луѓе. Втор најголем кушитски јазик е сомалискиот со 18 милиони луѓе и сидамоанскиот со 2 милиони. Покрај овие, јазици со над милион зборувачи се хидајанскиот со 1,6 милиони, камбатанскиот со 1,4 милиони и афарскиот со 1,5 милиони.

Јазици[уреди | уреди извор]

Оваа јазична група е составена од шест подгрупи:

Кога се класифицираат овие јазици се земаат во предвид и јазиците: јакуански јазик, дахалоански јазик, асански јазик, кваѕански јазик, бонски јазик и кушитските елементи на мбугуанскиот јазик. Сепак постојат голем број теории за нивните поврзаности.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Richard Hayward, "Afroasiatic", in Heine & Nurse, 2000, African Languages

Литература[уреди | уреди извор]

  • Bender, Marvin Lionel. 1975. Omotic: a new Afroasiatic language family. Southern Illinois University Museum series, number 3.
  • Bender, M. Lionel. 1986. A possible Cushomotic isomorph. Afrikanistische Arbeitspapiere 6:149-155.
  • Fleming, Harold C. 1974. Omotic as an Afroasiatic family. In: Proceedings of the 5th annual conference on African linguistics (ed. by William Leben), p 81-94. African Studies Center & Department of Linguistics, UCLA.
  • Roland Kießling & Maarten Mous. 2003. The Lexical Reconstruction of West-Rift Southern Cushitic. Cushitic Language Studies Volume 21
  • Lamberti, Marcello. 1991. Cushitic and its classification. Anthropos 86(4/6):552-561.
  • Zaborski, Andrzej. 1986. Can Omotic be reclassified as West Cushitic? In Gideon Goldenberg, ed., Ethiopian Studies: Proceedings of the 6th International Conference, pp. 525–530. Rotterdam: Balkema.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]