Прејди на содржината

Дулајски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дулајски јазици
Географска
распространетост:
Регион на јужни нации, народности и народи, Етиопија
Класификација:афроазиски
Гранки:

Дулајските јазици се подруга на кушитските јазици од групата на афроазиски јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија, во Регионот на јужните нации, народности и народи. Овие јазици сочинуваат дијалектен континуум, што значи еден со друг се многу слични.

Класификација[уреди | уреди извор]

Поради тоа има и разлики при нивната внатрешна класификација. Со поголема сигурност утврдено е дека оваа група е составена од алејскиот и цамајскиот јазик. Разлики во однос на класификацијата постојат кај останатите дијалекти или јазици. Така на пример, според Бленч[1] јазичните варијанти кои некои ги сметаат за дијалекти, тој ги класифицира како независни јазици, односно: добасејски јазик (дијалект на алејскиот), дихинански јазик (дијалект на алејскиот), габански јазик (дијалект на алејскиот), гергерејски јазик (дијалект на алејскиот), голангоански јазик (дијалект на алејскиот), горосејски јазик (дијалект на алејскиот) и харсоански јазик (дијалект на алејскиот).

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Gunter Minker, Herrmann Amborn, Hans-Jürgen Sasse: Das Dullay: Materialien zu einer ostkuschitischen Sprachgruppe, Dietrich Reimer Verlag, Berlin 1980, ISBN 978-3-496-00105-8 (German)
  • Mauro Tosco: Gawwada Morphology, in: Alan S. Kaye (ed.): Morphologies of Asia and Africa, 2007, ISBN 978-1-57506-109-2

Надворешни врски[уреди | уреди извор]