Јудеоирачки арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јудео-ирачки арапски јазик
يهودية عراقية (لهجة)
Зборуван во: Израел, Ирак,
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Јудео-ирачки арапски јазик 
Писмо: хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Јудео-ирачкиот арапски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Ирак и Израел од страна на околу 100 000 луѓе.