Млахсо јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Млахсо јазик
ܡܠܚܬܝܐ Mlaħsô, ܣܘܪܝܝܐ Suryô
Зборуван во: Турција, Сирија
Исчезнување: 1998
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Млахсо јазик 
Писмо: Млахсо азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Млахсо јазикот е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на источни арамејски јазици како дел од модерниот западниот сириски јазик. Овој јазик е мртов јазик, зборуван во источна Турција како и во североисточна Сирија. Зборувачите на овој јазик се членови на Сириската ортодоксна црква. Млахсо јазикот е многу поврзан и сличен со туројо јазикот. Последниот говорител на овој јазик, Ибрахим Хана, починал во 1998 година. Во наредните години се сметало дека неговото поколение добро го разбира овој јазик, но сепак тоа било така.