Едомитски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Едомитски јазик
Застапен во Јордан
Јазично семејство
Писмо Едомитска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Едомитскиот јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на канански јазици. Овој јазик бил дел од хебрејскиот јазик што го говореле Едомитите, кои живееле југозападно на територијата од денешен Јордан во околу VI век п.н.е. Се претпоставува дека се пишувал на кананска азбука како и моабитскиот јазик.