Прејди на содржината

Источноарамејски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источни арамејски јазици
Застапен воМесопотамија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Источните арамејски јазици се јазици кои спаѓаат во групата на семитски јазици и во подгрупата на арамејски јазици. Овие јазици се развивале и зборувале во околината на Месопотамија. Историски погледнато, источните арамејски јазици се биле доминантни во империјата, особено во Персија. Подоцна, голем дел од овие јазици станале дел од религиската богослужба.