Кишкереш

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кишкереш (унгарски: Kiskőrös) — град во Унгарија. Кишкереш е еден од главните градови во рамките на округот на Бач-Кишкун.

Градската римокатоличка црква.

Според податоците од 2009, Кишкериш имал 14.452 жители.

Шандор Петефи, познат унгарски поет и револуционер е роден во Кишкереш.

Географија[уреди | уреди извор]

Градот Кишкереш се наоѓа во централниот дел на Унгарија. Главниот град Будимпешта е околу 130 километри јужно. Градот се наоѓа во централниот дел на Панонската рамнина, во близина на десниот брег на Дунав . Надморската височина на градот е околу 100 м.

Историја[уреди | уреди извор]

Во Кишкереш во 1933 година археологот д-р Фетих ги открил гробовите на старите Авари .[1]

Александар Петровиќ, попознат како Шандор Петефи, син на Стефан Петровиќ, бил унгарски поет кој е роден во Кишкереш.

Население[уреди | уреди извор]

Според проценките од 2017 година, во градот имало 13.943 жители.

Демографија
1990 2001 2011 2017
14 911 15 352 14 236 13 043

Од ова, Унгарците сочинуваат околу 94%, Словаците 3%, и Ромите 2% и 1% други.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Време", Белград, 1933 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]