Список на градови во Португалија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Португалија има 156 населени места со статус на град. Во земјата како град се дефинираат населбите кои исполнуваат одредени критериуми (население, инфраструктура, стопанство и други) или имаат историска важност. За градови се сметаат и оние населени места кои во одреден историски период биле градови, но денес не одговараат на сите современи критериуми за град.

Лисабон - панорама
Порто - панорама
Сетубал - панорама
Амадора
Катедралата во Брага
Коимбра
Националната палата во Келуз
Фуншал

Прирастот на населението на Португалија придонел во последните триесетина години десетина села да бидат прогласени за градови. До 1910 г. статусот на град се определувал само со кралски декрет; во историјата на Португалија тоа се случило вкупно 25 пати.

За време на Првата португалска република статусот на населбите ги определувал Парламентот. Оваа практика е прекината за време на дикататурата на Салазар и обновена е дури по крајот на режимот Естадо Нову во 1974 година.

Осум населби во Португалија отсекогаш биле сметани за градови: Брага, Визеу, Евора, Коимбра, Ламегу, Лисабон, Порто и Силвеш. Гвардија е првото населено место признат за град по создавањето на независното кралство Португалија.

Во Португалија има вкупно 7 метрополитенски области, меѓу кои најголеми се оние на Лисабон (2,641,006 жители) и на Порто (1,691,981 жител) или околу 40% од населението на целата земја.

Грб Град На португалски Население[1] Статус на град од:
Абрантеш
Abrantes
18,600
14 јуни 1916
Агуалва-Касеим
Agualva-Cacém
121,000
12 јули 2001
Агуеда
Águeda
11,357
14 август 1985
Албуфеира
Albufeira
16,237
20 август 1986
Алкасер ду Сал
Alcácer do Sal
9,118
12 јули 1997
Алкобаса
Alcobaça
15,800
30 август 1995
Алмада
Almada
101,500
16 јуни 1973
Алмеирим
Almeirim
11,607
16 август 1991
Алверка ду Рибатежу
Alverca do Ribatejo
29,086
9 август 1990
Амадора
Amadora
151,500
17 септември 1979
Амаранте
Amarante
11,000
14 август 1985
Амора
Amora
53,638
2 јули 1993
Анадија
Anadia
3,533
9 декември 2004
Ангра ду Ероижму
Angra do Heroísmo
21,200
21 август 1534
Авеиро
Aveiro
67,003
11 април 1759
Барселуш
Barcelos
20,000
6 септември 1928
Бареиру
Barreiro
50,232
28 јуни 1984
Бежа
Beja
23,475
10 април 1521
Брага
Braga
170,250
непознато
Браганса
Bragança
19,998
23 февруари 1464
Валбон
Valbom
14,100
9 декември 2004
Вале ди Камбра
Vale de Cambra
4,200
2 јули 1993
Валонгу
Valongo
27,900
10 август 1990
Валпасуш
Valpaços
4,102
24 јуни 1999
Вендаш Новаш
Vendas Novas
10,103
2 јули 1993
Вијана ду Кастелу
Viana do Castelo
36,750
20 јануари 1848
Визеу
Viseu
50,583
непознато
Визела
Vizela
10,100
1 септември 1998
Вила Балеира
Vila Baleira
4,475
2 август 1996
Вила ду Конде
Vila do Conde
32,257
1 февруари 1988
Вила Нова ди Гаја
Vila Nova de Gaia
178,526
28 јуни 1984
Вила Нова ди Санту Андре
Vila Nova de Santo André
12,123
26 август 2003
Вила Нова ди Фамилисао
Vila Nova de Famalicão
30,100
14 август 1985
Вила Нова ди Фож Коа
Vila Nova de Foz Côa
3,303
12 јули 1997
Вила Реал
Vila Real
27,250
20 јули 1925
Вила Реал ди Санту Антониу
Vila Real de Santo António
11,000
19 април 1988
Вила Франка ди Шира
Vila Franca de Xira
19,000
28 јуни 1984
Гандра
Gandra
5,200
26 август 2003
Гафања да Назаре
Gafanha da Nazaré
14,021
21 јули 2001
Гимараеш
Guimarães
52,181
23 јуни 1853
Говеја
Gouveia
3,500
1 февруари 1988
Гондомар
Gondomar
25,000
16 август 1991
Гуарда
Guarda
32,274
27 ноември 1199
Евора
Évora
46,417
непознато
Езмуриш
Esmoriz
11,200
2 јули 1993
Елваш
Elvas
28,106
3 април 1513
Ентронкаменту
Entroncamento
20,065
16 август 1991
Ермезинде
Ermesinde
40,139
10 август 1990
Ешпинио
Espinho
10,500
16 јуни 1973
Ешпозенде
Esposende
9,148
2 јули 1993
Ещарежа
Estarreja
7,000
9 декември 2004
Естремуш
Estremoz
9,011
31 август 1926
Илјаву
Ílhavo
17,200
9 август 1990
Калдаш да Раиња
Caldas da Rainha
30,006
26 август 1927
Камара ди Лобуш
Câmara de Lobos
16,842
2 август 1996
Канису
Caniço
11,586
9 јуни 2005
Кантањаеде
Cantanhede
7,066
16 август 1991
Карташу
Cartaxo
10,115
30 август 1995
Картеира
Quarteira
21,000
24 јуни 1999
Кастелу Бранку
Castelo Branco
34,525
20 март 1771
Келуз
Queluz
116,124
24 јули 1997
Ковиља
Covilhã
36,147
20 октомври 1870
Коимбра
Coimbra
138,540
непознато
Коста да Капарика
Costa da Caparica
14,100
9 декември 2004
Лагоа
Lagoa
5,000
12 јули 2001
Лагуш
Lagos
20,000
27 јануари 1573
Ламегу
Lamego
12,000
непознато
Леирија
Leiria
50,264
13 јуни 1545
Лисабон
Lisboa
508,209
непознато
Лиша
Lixa
5,500
30 август 1995
Лоле
Loulé
24,000
1 февруари 1988
Лореш
Loures
26,000
9 август 1990
Лороза
Lourosa
11,300
12 јули 2001
Маја
Maia
40,000
23 август 1986
Мангуалде
Mangualde
8,107
12 јули 2001
Мариња Гранде
Marinha Grande
29,100
19 април 1988
Марку ди Канавезеш
Marco de Canaveses
9,000
2 јули 1993
Маседу ди Кавалеируш
Macedo de Cavaleiros
7,800
24 јуни 1999
Матузиниош
Matosinhos
47,703
28 јуни 1984
Машику
Machico
13,700
2 август 1996
Меалјада
Mealhada
5,500
26 август 2003
Меда
Mêda
2,004
9 декември 2004
Миранда ду Дору
Miranda do Douro
2,000
10 јули 1545
Мирандела
Mirandela
11,000
28 јуни 1984
Монтемор-у-Нову
Montemor-o-Novo
14,000
18 април 1988
Монтижу
Montijo
30,486
14 август 1985
Мора
Moura
10,000
1 февруари 1988
Овар
Ovar
18,900
28 јуни 1984
Одивелаш
Odivelas
54,500
10 август 1990
Оливеира ди Аземеиш
Oliveira de Azeméis
15,000
16 мај 1984
Оливеира ду Баиру
Oliveira do Bairro
5,005
26 август 2003
Оливеира ду Оспитал
Oliveira do Hospital
4,400
2 јули 1993
Олјау
Olhão
31,100
14 август 1985
Орен
Ourém
11,100
16 август 1991
Орта
Horta
9,000
4 јули 1833
Паредеш
Paredes
12,500
16 август 1991
Пасуш ди Фереира
Paços de Ferreira
9,000
2 јули 1993
Пезу да Регуа
Peso da Régua
10,000
14 август 1985
Пенафиел
Penafiel
10,000
3 март 1770
Пенише
Peniche
17,500
1 февруари 1988
Пинел
Pinhel
3,500
25 август 1770
Повуа ди Санта Ирија
Póvoa de Santa Iria
28,000
24 јуни 1999
Повуа ди Варшин
Póvoa de Varzim
38,257
16 јуни 1973
Помбал
Pombal
18,500
16 август 1991
Понта Делгада
Ponta Delgada
46,102
2 април 1546
Понте ди Сор
Ponte de Sor
11,000
14 август 1985
Порталегре
Portalegre
15,700
23 мај 1550
Портимау
Portimão
40,700
11 декември 1924
Порто
Porto
240,227
непознато
Праја да Виторија
Praia da Vitória
6,500
20 јуни 1981
Ребордоза
Rebordosa
12,100
26 август 2003
Регенгуш ди Монсараш
Reguengos de Monsaraz
7,900
9 декември 2004
Рибеира Гранде
Ribeira Grande
6,350
29 јуни 1981
Риу Мајор
Rio Maior
11,102
14 август 1985
Риу Тинту
Rio Tinto
61,227
30 август 1995
Сабугал
Sabugal
2,300
9 декември 2004
Сакавен
Sacavém
17,000
4 јуни 1997
Санта Комба Дао
Santa Comba Dão
3,200
24 јуни 1999
Санта Круш
Santa Cruz
6,500
2 август 1996
Санта Мария да Феира
Santa Maria da Feira
16,900
14 август 1985
Сантана
Santana
3,300
1 јануари 2001
Сантарен
Santarém
30,100
24 декември 1868
Сантјагу ду Касен
Santiago do Cacém
7,753
16 август 1991
Санту Тирсу
Santo Tirso
14,100
14 август 1985
Сау Жоау да Мадејра
São João da Madeira
21,102
28 јуни 1984
Сау Мамеде ди Инфеста
São Mamede de Infesta
27,000
12 јули 2001
Сау Салвадор ди Лорделу
São Salvador de Lordelo
11,000
26 август 2003
Сеја
Seia
7,000
23 август 1986
Серпа
Serpa
9,990
26 август 2003
Сетубал
Setúbal
120,636
19 април 1860
Сејшал
Seixal
31,101
2 јули 1993
Силвеш
Silves
11,000
непознато
Синеш
Sines
15,555
12 јули 1997
Тарока
Tarouca
3,200
9 декември 2004
Тавира
Tavira
13,300
16 март 1520
Томар
Tomar
20,000
12 февруари 1844
Тондела
Tondela
10,120
1 февруари 1988
Ториш Ведраш
Torres Vedras
27,200
3 февруари 1979
Ториш Новаш
Torres Novas
14,900
14 август 1985
Транкозу
Trancoso
3,350
9 декември 2004
Трофа
Trofa
22,000
2 јули 1993
Фаро
Faro
43,757
7 септември 1540
Фатима
Fátima
10,302
12 јули 1997
Фафе
Fafe
15,323
23 август 1986
Фелгеираш
Felgueiras
15,100
10 август 1990
Фиаеш
Fiães
13,100
12 јули 2001
Фигеира да Фош
Figueira da Foz
36,500
20 септември 1882
Фреамунде
Freamunde
7,452
12 јули 2001
Фундао
Fundão
8,957
19 април 1988
Фуншал
Funchal
100,526
21 август 1508
Шавеш
Chaves
19,307
18 март 1929

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Instituto Nacional de Estatística