Инфраструктура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од серија статии по

Просторен план на РМ
Генерален урбанистички план
Детален урбанистички план
Урбанистички план за село
Урб. план вон населено место
Архи.-урб. проект
Урбанистички проект

Министерство
Сектор за урбанизам

Останато

Историја на урбанизмот
Агенција за прос. планирање
Терминологија


Инфраструктурата е основна структура на систем или организација.

Урбанизам[уреди | уреди извор]

Инфраструктура е дел од градбата или посебна градба која овозможува некоја услуга. Инфраструктура се постојните и планираните подземни и надземни инсталации и градби од областа на: сообраќајот, електричните инсталации, гасоводи, нафтоводи, водовод и канализација, топлификација, телекомуникации и други инсталации.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Закон за просторно и урбанистичко планирање [1]