Абоњ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Абоњ (германски: Wabing) е град во округот Пешта, Унгарија.

Географија[уреди | уреди извор]

Абоњ е град во југоисточниот дел на округот Пешта, и се наоѓа помеѓу реките Дунав и Тиса. Тоа е 16 км од Цеглед и 85 км од Будимпешта, на надморска височина од 90 до 100 м.

Историја[уреди | уреди извор]

 • Постојат археолошки наоди од VII и VI век.
 • Селото било дел од околината на Солнок во 13 век.
 • Првиот познат запис за селото е во 1450 година како Абан .
 • Во 1474, Балаз Маѓар, неговата ќерка Бенина Маѓар, а подоцна и нејзиниот сопруг Пал Кинизи, ја поседувале земјата.
 • Во 1515 година, Иштван Вербоци му беше доделено на селото како донација.
 • Во 1552 година, таа стапи под турско владеење, а во текот на следниот век претрпела речиси целосно уништување.
 • На почетокот на 18 век, населението на селото растело, а во 1748 година станало мал град.
 • На 25 јануари 1849 година, Мор Перцел ги предводел унгарските војници да победат во близина на Абоњ, како дел од Унгарската војна за независност .

Во литературата[уреди | уреди извор]

На 12 јуни 1847 година, Шандор Петефи помина една ноќ во селскиот паб на патот од Нагисалонта (каде што го посетил Јанош Арањ) во Будимпешта. Тоа се споменува во неговите Патувачки писма .

Лајош Абоњ, писател кој живеел во Абоњ, ја забележал познатата народна песна "Во Нагиабони постојат само две кули" од Золтан Кодалис Брагадокио. Во песната Нагиабони го означува ова село. Постои уште еден Нагиабони во Словачка, наречена словачки Јаз. Мелодијата на песната е од Словачка.

Економија[уреди | уреди извор]

Локалната економија главно се базира на земјоделство: повеќето луѓе се земјоделци, но некои одгледуваат грозје и овошје.

Обележја[уреди | уреди извор]

Дворците во Абоњ
 • Народен музеј и амбасада на Лајош Абоњ
 • Замок Харкани
 • Синагога
 • Римокатоличката црква
 • Обединета реформирана црква  
 • Талиан семејство мавзолејот
 • Семејни седишта : Костијан, Лаватка, Сапари, Кисвигјазо (замок), Виџазо, Ајтај, Сиво, Тесари

Познати луѓе[уреди | уреди извор]

 • Јанош Варга, (1939 – ), олимписки шампионски борач.
 • Ѓула Хај (1900 – 1975), драматург и поет.
 • Артур Балог (1866 – 1951), унгарски адвокат, универзитетски професор, политичар и член на Унгарската академија на науките .
 • Ласло Ендре (1895 - 1951), политичар и нацистички соработник
 • Золтан Муци (1957 година), глумец
 • Ласло Фолди (1952 –) Политичар
 • Норберт Калај (1984 – ), фудбалер

Меѓународни односи[уреди | уреди извор]

Близначки градови - збратимени градови[уреди | уреди извор]

Абоњ е збратимен со:

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]