Вулканешт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Вулканешт

Вулканешти (молдавски: Вулкэнешть, руски: Вулканешты, гагауски Valkaneş) — град во Гагаузија, Молдавија. Во 2006 градот имал 15.400 жители. Етничкиот состав во 1989 година од 18.072 жители вклучувал 11.990 гагаузи, 2.225 молдавци, 1.723 руси, 1.013 украинци, 841 бугари и 240 други.