Мол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мол (симбол mol) е основна SI-единица за количество супстанца во SI системот. Таа е една од основните единици во овој систем.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Според најновата дефи ниција на IUIPAC од 2017 година мол, симбол mol, е SI единица за количество супстанца. Еден мол содржи точно 6,022 140 76 × 1023 елементарни единки. Ова е фиксна нумеричка вредност на Авогадровата константа, NA, кога ќе се изрази во mol−1 и се нарекува Авогадров број. Количеството супстанца, симбол n, на еден систем е мерка за бројот на специфицирани елементарни единки. Елементарната единка може да е атом, молекула, јон, електрон или било која друга честичка или специфицирана група на честички.[1]
  1. Marquardt, Roberto; Meija, Juris; Mester, Zoltán; Towns, Marcy; Weir, Ron; Davis, Richard; Stohner, Jürgen (2018 г). Definition of the mole (IUPAC Recommendation 2017). „Pure and Applied Chemistry“ том  90(1): 175–180. doi:https://doi.org/10.1515/ci-2018-0220. http://www.degruyter.com/view/j/ci.2018.40.issue-2/ci-2018-0220/ci-2018-0220.xml.