Прејди на содржината

Кучево

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кучево е еден од градовите во источна Србија и општина сместен во Браничевскиот округ на источна Србија . Во 2011 година, населението на градот броело 3.950 жители, додека населението на општината 15.490.

Историја

[уреди | уреди извор]

Во 1973 година, биле спроведени ископувања во металуршкиот комплекс Краку Лу Јордан . Таму биле најдени остатоците од римскиот град кои датирале од 4 век.[1]

Од 1929 до 1941 година, Кучево беше дел од Морава бановина на Кралството Југославија .

Економија

[уреди | уреди извор]

Следната табела дава преглед на вкупниот број на вработени лица по нивната основна дејност (од 2017 година):[2]

Активност Вкупно
Земјоделство, шумарство и риболов 131
Рударство 88
Преработувачка индустрија 282
Дистрибуција на струја, гас и вода 28
Дистрибуција на вода и управување со воден отпад 31
Градба 102
Трговија на големо и мало, поправка 436
Сообраќај, складирање и комуникација 122
Хотели и ресторани 91
Медиумите и телекомуникациите 18
Финансии и осигурување 13
Имотен фонд и повелба 1
Стручни, научни, иновативни и технички активности 58
Административни и други услуги 21
Администрација и социјално осигурување 177
Образование 276
Здравство и социјална работа 212
Уметност, одмор и рекреација 60
Други услуги 60
Вкупно 2.207
  1. Bartel, Brad; Kondić, Vladimir; Werner, Michael R. (1979). „Excavations at Kraku'lu Yordan, Northeast Serbia: Preliminary Report, 1973-76 Seasons“. Journal of Field Archaeology. 6 (2): 127–149. JSTOR 529360.
  2. „ОПШТИНЕ И РЕГИОНИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 2018“ (PDF). stat.gov.rs (српски). Statistical Office of the Republic of Serbia. Посетено на 16 March 2019.