Јужнобанатски Округ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јужнобанатскиот Округ е еден од седумте управни окрузи во Војводина. Се наоѓа во североисточниот дел на Србоја. Има површина од 4.245 км2 и население од 313 937 жители. Седиште на округот е градот Панчево.

Јужнобанатскиот Округ во Војводина

Општини[уреди | уреди извор]

Општини во Јужнобанатскиот Округ

Округот е составен од следните осум општини:

 1. Општина Панчево со седиште во град Панчево
 2. Општина Пландиште со седиште во град Пландиште
 3. Општина Опово со седиште во град Опово
 4. Општина Ковачица со седиште во град Ковачица
 5. Општина Алибунар со седиште во град Алибунар
 6. Општина Вршац со седиште во град Вршац
 7. Општина Бела Црква со седиште во град Бела Црква
 8. Општина Ковин со седиште во град Ковин

Во овие општини има 94 населени места, од кои 10 градови и 84 села.

Население[уреди | уреди извор]

Населението брои 313 937 жители а поголеми етнички групи се:

 • Срби: 220.641 (70,28%)
 • Романци: 21.618 (6,88%)
 • Унгарци: 15.444 (4,91%)
 • Словаци: 15.212 (4,84%)
 • Македонци: 7.636 (2,43%)
 • Роми: 6.268 (1,99%)
 • Југословени: 5.687 (1,81%)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]