Урошевац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

{{Infobox settlement Warning: Display title "Ferizaj" was ignored since it is not equivalent to the page's actual title. |name = Урошевац |official_name = Ferizaj / Uroševac |settlement_type = Општина и град |other_name = |image_skyline = |imagesize = |image_caption = |image_flag = |flag_size = |image_seal = |seal_size = |image_shield = |shield_size = |image_blank_emblem = |blank_emblem_type = |blank_emblem_size = |image_map = |mapsize = |map_caption = |pushpin_map = Косово |pushpin_label_position = above |pushpin_mapsize = |pushpin_map_caption = Локација во Косово |coordinates_display = inline,title |coordinates_region = |subdivision_type = Држава |subdivision_name = Република Косово |subdivision_type1 = Округ |subdivision_name1 = Урошевац |subdivision_type2 = |subdivision_name2 = |government_footnotes = |government_type = |leader_title = Градоначалник |leader_name = Мухарем Сварќа |established_title = |established_date = |area_magnitude = |unit_pref = |area_footnotes = |area_total_km2 = 345 |area_land_km2 = |area_water_km2 = |area_total_sq_mi = |area_land_sq_mi = |area_water_sq_mi = |area_water_percent = |area_metro_km2 = |area_metro_sq_mi = |area_urban_km2 = 10.537 |area_urban_sq_mi = |population_as_of = 2011 |population_footnotes = |population_note = |population_total = 108,690 |population_density_km2 = 315.4 |population_density_sq_mi = |population_metro = |population_density_metro_km2 = |population_density_metro_sq_mi = |population_urban = 42,628 |population_density_urban_km2 = |population_density_urban_sq_mi = |timezone = CET |utc_offset = +1 |timezone_DST = CEST |utc_offset_DST = +2 |latd =42 |latm =22 |lats = | latNS = N |longd =21 |longm =10 |longs = | longEW = E |elevation_footnotes = |elevation_m = 500 |elevation_ft = |postal_code_type = Поштенски број |postal_code = 70000 |area_code = 0290 |blank_name = Таблици |blank_info = 05 |blank1_name = |blank1_info = |website = Municipality of Ferizaj (албански) |footnotes = }}

Урошевац[1] (на албански: Ferizaj) е град во јужниот дел на Косово, односно во најјужниот дел на Србија во близина на границата со Македонија. Градот се наоѓа на 40 километри јужно од главниот град Приштина на автопатот кон Скопје. Според податоци од 2005 година, во градот Урошевац живееле 94277 жители, во најголем дел Албанци (над 90%) и незначително мал број Срби и Роми. Урошевац е семестен во рамничарскиот дел на Косово Поле, а во негова непосредна близина се наоѓа американската воена база „Бондстил“.

  1. rks-gov.net Welcome to Ferizaj