Дрина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дрина
Drina
Drina River.jpg
Реката Дрина близу Мали Зворник, Србија
Земја Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора
Слив
Главен извор Босна и Херцеговина, помеѓу падините на планините Маглиќ и Пивска планина
Устие Сава, на Српско-Босанската граница помеѓу Црна Бара и Босанска Рача
Гол. на сливот 19,570 км²
Физички особености
Должина 346 км
Проток
  • Просечен:
    од 125 м³/s кај устието на Чехотина до 370 м³/с кај устието на Дрина во реката Сава

Дрина — река од Црноморсикт слив, а настанува со спојување на реката Тара и Пива кај Шчепанското Поле (надморска височина 470 м). Долга е 346 км[1], а сливното подрачје ги опфаќа југозапдниот и западниот дел на Србија, северниот дел на Црна Гора и источниот дел на Босна и Херцеговина.

Мостот на Мехмед паша на реката Дрина кај Вишеград

Правецот на нејзиниот тек е од југ кон север и има доста притоки. Поголеми притоки од лева страна се: Сутјеска, Бистрица, Прача, Дрињача и Јања, а од десната страна: Чехотина, Лим, Рзав, Љубовиќа и Јадар.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Мала училишна енциклопедија, стр. 88. ISBN 86-331-2950-7