Марш на Дрина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Марш на Дрина, оригинален нотен запис на композиторот Станислав Бинички, 26 мај 1915.

Марш на Дрина (срп.: Марш на Дрину), правилно: марш „На Дрина“[1], е традиционален српски марш компониран од Станислав Бинички непосредно по Церската битка (16.-19 август, 1914.), почетната битка од Првата светска војна. Иако првенствено наменета на паднатите борци на Цер, маршот станува симбол на храброста српските војници во Првата светска војна воопшто. Се смета дека „На Дрина“ е посветен на извесен полковник Стојановиќ кој го дал својот живот во Церската битка.[2] Денес кај повеќе соседни народи на Србите, особено кај Бошњаците, овој марш се смета за националистички и шовинистички.

Стихови[уреди | уреди извор]

Стиховите се следниве:

Српски:

У бој крените јунаци сви
Крен'те и не жал'те живот свој
Цер да чује твој, Цер да види бој
А река Дрина,
Славу, храброст и јуначку руку српског сина.
Пој, пој, Дрино водо хладна ти
Памти, причај кад су падали
Памти храбри строј који је
Пун огња, силе, снаге,
Протерао Туђина са реке наше драге.
Пој, пој, Дрино, причај роду ми
Како смо се храбро борили
Певао је строј, војев'о се бој
Крај хладне воде
Крв је текла
Крв се лила Дрином због слободе.

Македонски (превод):

Во бој тргнете јунаци,
Тргнете и не жалете живот свој.
Цер нек' чуе, Цер нек' види бој,
А Дрина, река,
Слава, храброст и јуначката рака на синот српски.
Пеј, пеј, Дрино водо студена,
Памти, кажувај кога тие гинеа,
Патми го стројот храбар кој
Полн со оган, сила и снага
Го протера Туѓинецот преку реката наша драга.
Пеј, пеј, Дрино, кажувај му на родот мој,
Како се храбро боревме,
Пееше цел строј, се водеше бој,
Крај водата студена,
Крв течеше,
Крв се лееше низ Дрина, за слобода.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Станислав Бинички на „Крушевац онлајн". Архивирано од изворникот на 2011-07-24. Посетено на 2007-09-21.
  2. „Марш на Дрину“ Архивирано на 27 септември 2007 г., статија од весникот Глас јавности