Прејди на содржината

Пива (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мост над кањонот на реката Пива.
Реката Пива.

Пиварека во Црна Гора, пократка притока на Дрина, која ја прави заедно со Тара на границата на Црна Гора со Босна и Херцеговина.

Пива извира од изворот Сињац на планината Голија, во близина на манастирот Пива. Пред создавањето на вештачкото Пивско Езеро, Сињац течел кон реката Комарница и со неа ја сочинувал Пива во должина од 34 километри. Меѓутоа, Комарница е дел од речниот систем долг 86 км(Тушина-Буковица-Бијела-Комарница), така што, мерејќи од изворот на реката Тушина, Пива е долга 120 км.

Тушина извира на планината Сињајевина во областа Ускок во централниот дел на Црна Гора, на неколку километри од изворот на друга важна црногорска река, Морача. Реката тече на запад, меѓу планините Сињајевина и Лола, пред селата Крња Јела, Баре, Боан и Тушина. Од север ја сретнува Буковица, во која се влева и продолжува да тече под ова име. По минувањето покрај регионалниот центар Савник и селата Градац и Придворица во регионот Дробњак, Буковица се среќава со Комарница на север и го зема нејзиното име.

Комарница продолжува да тече меѓу планините Војник и Трескавац во речиси ненаселена област и навлегува во областа Пива, каде што врти кон север, се спојува со изворот Пива и навлегува во длабокиот кањон Пива.

Кањонот е просечен низ планините Биоч, Волујак, Маглиќ и Пивска планина, долг е 33 километри, длабок до 1.200, а реката создава исклучителна моќност која се користи за хидроцентралата Пива која го настанала со реградување на кањонот во 1975 година. Браната е висока 220 метри и една од најголемите во Европа. Браната го создава Пивското Езеро (површина 12,5 на височина од 675 м и длабочина од 188 м), кое ја поплавило старата положба на манастирот Пива од 16 век, па манастирот бил преместен на ново место. Во езерото од левата страна се влева реката Врбница.

По браната Пива, таа продолжува на север, се среќава со Тара кај Шчепан Поље на границата со Босна и Херцеговина и ја формира Дрина.

Сливот Пива зафаќа површина од 1.270 и припаѓа на сливот на Црното Море. Реката Пива не е пловна.

Површина на Пива

[уреди | уреди извор]
Браната Мратиње

Површината на Пива е високо варовно плато во сливот на Пива, помеѓу планините Дурмитор, Маглиќ, Лебршник, Голија и Војник. Платото е долго 55 километри, долго 30 километри со просечна надморска височина од 1.200 м. а највисоката 2159 м. Потокот Комарница-Пива ја дели површината на два дела: западната парохија Пива и источната планина Пива. Областа се одликува со многу варовнички одлики, како што се длабнатини, јами и заливи и е исклучително ретко населена (околу 20 помали населби во парохијата Пива и 15 на планината Пива). Овде е развиено сточарството, а особено овчарството.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Книжевност

[уреди | уреди извор]
  • Мала енциклопедија Просвета (3 изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]