Босна (регион)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења на поимот „Босна“ видете Босна (појаснување).
Регионот Босна (во темни бои).

Историски и географски, регионот познат како Босна лежи главно на Динарските Планини, се движат кон јужните граници на Панонската Низина, а реките Сава и Дрина ги означуваат нејзините северна и источна граница. На јужниот дел граничи со Херцеговина.

Областа Босна се состои од приближно 41.000 км2 и ја зазема околу 80% од територијата на денешната Босна и Херцеговина. Нема вистински границите помеѓу регионите во Босна и Херцеговина, а, неофицијално, Херцеговина е на југ од Иван Планина.

Двата региона образуваат геополитички ентитет од средниот век, а името "Босна" најчесто се сретнува во историски и геополитички смисол како што обично се однесуваа на двата региона.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]