Босанска Краина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мапа на Босанска Краина со населените места

Босанска Краина или често, само, Краина — e историско-географска целина во северозападниот дел на Босна и Херцеговина. Се користи за просторот на Бихачка Краина, покрај реките Врбас, Плива, Гламоча и Ливна, ова име почнало да се користи во време на австроунгарската окупација, 1878 година. Во средниот век овие краишта се споменувале како региони жупи: Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името. Името Босанска крајина се сретнува за првпат во1593.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Кон крајот на V и почетокот на VI век на територијата на денешната североѕападна Босна и Херцеговина се наоѓала византиската покраина Далмација.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. Стојановић, Љубомир (1902). Стари српски записи и натписи, књига I. Београд, стр. 249