Региони во Финска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Финска е состои од 19 региони (фин. maakunta, швед. landskap). Со нив раководат регионални совети, кои служат како форуми за регионална соработка помеѓу општините во регионот. Главна задача на регионите е локално планирање и развој на претприемаштвото и образованието и здравството. Регионалните совети се избираат од општинските совети, со исклучок на регионот Каину, чиј совет се бира со народни избори. Бројот на пратеници на една општина во регионалниот совет зависи од бројноста на нејзиното население.

Покрај меѓуопштинската соработка во надлежност на регионалните совети, секој регион има и свој Центар за вработување и економски развој, надлежен да раководи со работната сила, земјоделството, риболовот, шумарството и претприемачки проблематики. Одбранбените сили на Финска имаат регионални служби надлежни за народната одбрана и заштита и регрутирањето за служење на воен рок.

Регионите подобро ги претставуваат културните, лингвистичките и стопанските различности од поранешните покраини, кои биле чисто административни единици на централната власт. Во минатото регионите биле единици во состав на историските покраини, чија поделба највеќе се темелела на наречја и култура.

Во 2010 се создадени шест државни обласни управни служби (Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Lounais-Suomi, Länsi-ja Sisä-Suomi, Pohjois-Suomi, Lappi) кои се надлежни за шест области (фин. alue, швед. region) и Оланд како седма. Предивдени се да ги преземат и прилагодат надлежностите на шесте укинати покраини (lääni).

Региони[уреди | уреди извор]

Грб Име Фински Шведски Админ. центар Карта
Лапонија Лапонија Lappi Lappland Рованиеми
Северна Остроботнија Северна Остроботнија Pohjois-Pohjanmaa Norra Österbotten Оулу
Каину Каину Kainuu Kajanaland Кајани
Северна Карелија Северна Карелија Pohjois-Karjala Norra Karelen Јоенсу
Северна Савонија Северна Савонија Pohjois-Savo Norra Savolax Куопио
Јужна Савонија Јужна Савонија Etelä-Savo Södra Savolax Микели
Јужна Остроботнија Јужна Остроботнија Etelä-Pohjanmaa Södra Österbotten Сеинајоки
Средна Остроботнија Средна Остроботнија Keski-Pohjanmaa Mellersta Österbotten Кокола
Остроботнија Остроботнија Pohjanmaa Österbotten Васа
Пирканма Пирканма Pirkanmaa Birkaland Тампере
Сатакунта Сатакунта Satakunta Satakunda Пори
Средна Финска Средна Финска Keski-Suomi Mellersta Finland Јиваскила
Исконска Финска Исконска Финска Varsinais-Suomi Egentliga Finland Турку
Јужна Карелија Јужна Карелија Etelä-Karjala Södra Karelen Лапенранта
Пеијене Тавастија Пеијене Тавастија Päijät-Häme Päijänne Tavastland Лахти
Исконска Тавастија Исконска Тавастија Kanta-Häme Egentliga Tavastland Хаменлина
Усима Усима Uusimaa Nyland Хелсинки
Кименлаксо Кименлаксо Kymenlaakso Kymmenedalen Коувола
Оланд Оланд[1] Ahvenanmaa Åland Мариехамн

Регионот Источна Усима е припоен кон Усима на 1 јануари 2011.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Автономната управа (влада) на Оланд ги има должностите на регионалните совети на копнена Финска.
  2. „Владата одлучи да се спојат Усима и Источна Усима“. Министерство за финансии. 22 октомври 2009. Архивирано од изворникот на 2013-07-15. Посетено на 30 декември 2010. (фински)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]