Региони во Франција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Франција се дели на 26 региони (фр. régions), од кои 21 се континентални, еден е островот Корзика, и четири се прекуморски. Регионите понатаму се делат на меѓу 1 и 8 департмани.

Општи карактеристики[уреди | уреди извор]

Во континентална Франција (освен Корзика), просечната површина на регион е 25,809 km² (приближно на површината на Република Македонија), што е една петтина од просечната површина на сојузната држава во САД, и само 4% од просечната површина на една канадска покраина, но за 15% поголема од просечната површина на германска покраина, и за 67% поголема од просечната површина на регион во Англија.

Во 2004, просечниот број на населението во еден француски регион изнесувал 2,329,000 жители, што е малку помалку од половина на просечниот број на населението во еден регион во Англија, малку повеќе од половина од просечниот број на населението во една американска држава, а 3/4 од она на една германска покраина, но повеќе од двојно на она кај една канадска покраина.

Просечниот регион во Франција е сочинет од четири департмани.

Улога[уреди | уреди извор]

Регионите немаат законодавна автомонима, нити пак можат да донесуваат регулативи. Секој има свои давачки (со поголеми давачки добиваат помал дел буџет од државата) и имаат видни, но не баш големи буџети под управа на регионални совети со номинирани застапници од департманските собранија и главните општини во регионот.

Нивната главна правна задача е да градат и одржуваат средни училишта.

Освен овие правни должности, регионите имаат значителни дискрециони трошоци за инфракструктура (образование, јавен транспорт, помош на универзитети и изтражни тела, помош за претприемачи). Заради ова, претседателствувањето на еден богат регион како Ил де Франс или Рона-Алпи е прилично високопрофилна функција.

Региони[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешнио врски[уреди | уреди извор]