Региони во Норвешка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на регионите во Норвешка

Норвешка е поделена на 5 географски региони (норвешки: landsdeler). Овие региони се чисто географски, без никаква административна улога. Регионите ги опфаќаат следниве окрузи:

Најкрупна административна единица во земјата се окрузите, додека пак регионите се географски и дијалектички целини.

Шпицбершките Острови (Свалбард) не сочинуваат округ и обично не се сметаат за дел од ниеден регион. Островот Јан Мајен исто така припаѓа на ниеден регион и округ, но од 1995 г, е во надлежност на управникот на округот Нурлан.

Островот Буве во јужниот Атлантски Океан, Земјата на Кралицата Мод и Островот на Петар I на Антарктикот се зависни територии на Норвешка.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]