Бускеруд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на округот Бускеруд
Местоположбата на округот во Норвешка

Бускеруд (норвешки: Buskerud) е округ во средишниот дел на Норвешка. Администратиевн центар е Драмен. Бројот на населението во Бускеруд според пописот од 2007 година изнесува 251.295, а површината 14.910 км2.

Грбот потекнува од 1966 година и на него се наоѓа сина мечка, која го означува добивањето на синиот пигмент од кобалтот (вакво производство некогаш постоело во малиот град Модум). Сивата позадина ги означува рудниците за сребро во Конгсберг.