Акерсхус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на округот Акерсхус
Местоположбата на округот во Норвешка

Акерсхус (норвешки: Akershus) — поранешен округ во југоисточниот дел на Норвешка. Административен центар бил Осло кој всушност и не се наоѓал во овој округ. Акерсхус бил втор по големина округ по бројот на жители во Норвешка веднаш по Осло. Бројот на жители во Акешхус според пописот од 2007 година изнесувал 511.195 а површината 4.918 км2.

Името го добил по дворецот Акерсхус.

Грбот потекнува од 1987 година ги претставува крововите на дворецот Акерсхус.