Согн и Фјуране

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на округот Согн и Фјуране
Местоположбата на округот во Норвешка

Согн и Фјуране (норвешки: Sogn og Fjordane) — поранешен округ во југозападниот дел на Норвешка. Административен центар е Лејкангер. Бројот на жители во Согн и Фјуране според пописот извршен во 2004 година изнесува 107.222 а површината 18.623 км2.

Грбот потекнува од 1983 година. Синиот дел на грбот ги претставува трите региони во округот.